Zima na Baranci

16.02.2014 18:40

Zdatní turisti z nášho klubu sa rozhodli zdolať krásny Liptovský kopec - Baranec (2184m). Prvý termín akcie 2.2.'14 bol odvolaný z dôvodu nepriazne počasia. Druhý termín aj vďaka dohovoru cez web sekciu Servis už vyšiel.

Termín: sobota 15.2.2014
Odchod z TN: os.autom o 5,00 hod po trase TN, ZA, LM, Žiar - Žiarska dolina
Trasa: zobraziť na mape,  viac detailov 

 

Ako bolo: Partia v zložení Martina Ť., Janka M., Vlasto M. a Roman S. vyrazili z TN na dohovorené miesto stretnutia s Lukášom P. a jeho priateľkou Anetkou. Po čakaní v Ivachnovej sme sa dozvedeli, že L+A pravdepodobne z dôvodu povinností spojenými so sviatkom Sv.Valentína o ten náš turistický vrchol nemajú záujem:-) Zo Žiarskej doliny sme vyrazili po žltej TZ smerom na Holý vrch a na Baranec. Podľa SHMÚ napadlo 2 dni pred našou túrou do 50 cm nového snehu. Mali pravdu:-) Veľa hodín brodenia v hlbokom snehu a v hlbokých stopách dali zabrať. Po cca 4 hodinách na vrchole v slušnom "fučáku" nebola žiadna dlhá prestávka, len krátke "vyhliadky". Vytvorili sme 2 útočné tímy. Prvý tím Janka a Vlasto zišli po rovnakej ceste dolu, aby si znovu užili krásne výhľady na Liptov a kopce, ktoré ho obklopujú. Druhý tím Maťa a Roman zišli na druhú stranu kanca Baranca a po úmornom zdolaní druhého vrcholu túry - kopca Smrek - pokračovali cez Žiarske sedlo a cez Žiarsku chatu po ceste dolu k ústiu doliny. Hotovo. Cesta do TN a zastávka na salaši Krajinka so skvelými haluškami boli OK.

Také výhľady, aké ponúka Baranec, sú u nás málo kde. Preverili sme si kvalitne naše schopnosti (1472 výškových metrov). Určite sa tento rok na Baranec vrátime. Je to skutočne jedna prekrásna túra, pre niektorých z nás je Baranec srdcovka Horám zdar.

Zapísal Roman S.

Pozrite si všetky fotky z akcie. Ukážka tu:


Video od Vlasta: