Ferrata HZS - Martinské hole

15.01.2014 16:59

Na výročke sa dohodla partia, že sa ide na ferratu. Odchod autom z TN v nedeľu 12.1. o 7.00.  Sú zimné podmienky, tak komplet zimná výbava na ferratu. Nakoľko ide o prvú vybudovanú istenú cestu na Slovensku a účastníci idú na ňu prvý krát, akcia má podtón "hurá na ňu a bacha na ochranu" :-)

Ako bolo: Presun v poriadku. Zo začiatku nič nepripomínalo, že ide o zimnú turistiku. Po príchode turistickým chodníkom ku začiatku ferraty sa však objavil sneh a začala tá pravá atmosféra. Po nástupe na železá všetci pociťovali uspokojenie z výbavy, ktorá bola použitá u mnohých po dlhej dobe. Prvá polovica cesty má obtiažnosť B. Cesta vedie krásnym prostredím zurčiaceho potoka. Po pol hodinke stúpania prichádza voľba, či pokračovať cestou s rovnakou obtiažnosťou ako doteraz, alebo je možnosť pritvrdiť muziku o stupeň na obtiažnosť C. Nezaváhali sme, nakoľko tvrdšiu muziku môžeme. Po obutí mačiek sme sa vybrali ťažšou, krajšou a dlhšou cestou nahor. Na konci bolo fotenie pri kríži, občerstvenie na chate, výstup až k vysielaču a cesta dolu k autu. Už to vyzeralo na koniec dobrodružstva, bol to však omyl. Po ceste dolu pri nás zastavilo auto, že nás všetkých odvezie (ušetrená hodina cesty). Nasadli sme, lepšie povedané zvalili sme sa v aute na zem a po ležiačky sme cestovali po serpentínkach dolu. Pán šofér nás odviezol až k nášmu autu a my sme potom pokračovali až domov.

Akcie sa zúčastnili 2 skupiny: prvá v zložení Janka a Vlasto Miklánkovci, Martin Predanocy, Roman Sabadka. Druhá skupina v zložení Ivan Horniak so 4 kamarátmi (dvaja nešli ferratu). Vydarená to turistika.

Pozrite si všetky fotky z akcie. Malá ukážka tu:


Bonus: video☺


Zapísal Roman S.